Estàs a  |  Inici  |  Actualitat  |  Detall noticia

Actualitat

La Cita internacional de la ciutat i del comerç
29.10.2012
La Cita internacional de la ciutat i del comerç

Discurs de Stefano Bollettinari,
President de Vitrines d'Europe
Bon dia a tothom,
Us desitjo la benvinguda i us agraeixo la vostra atenció. Com president de Vitrines d'Europe m’adreço a tots els participants d'aquesta 11 edició de …la Cita internacional de la ciutat y del comerç”, al alcalde de Nancy, senyor AndréRossinot , al regidor de comerç de Barcelona, Sr Raimon Blasi,a totes les autoritats aquí presents i especialment gràcies a las Vitrines de France- Fedération Nationale des Centres Villes, a tots els seus dirigents, al president Jean-Pierre Lehmann, per la organització d’aquest acte molt important i per la vostre amable acollida aquí, en Nancy, aquesta bella ciutat, Patrimoni Mundial de la Humanitat.…………..
Saludo als representants y als participants de les altres associacions membres de Vitrines d’ Europe, a La Fundació Barcelona Comerç, a L’Union des Classes Moyennes de Bèlgica, a l’ ACIB de Portugal i a la Confesercenti de Italia
Hem de recordar a l’ocasió d’aquesta important trobada una persona que ja no es troba amb nosaltres. A el Sr Joan Mateu. No podem oblidar al President de la Fundació Barcelona Comerç i Secretari General de Vitrines d’ Europe, que va morir l’any 2011. Va estar amb nosaltres fins a la fi, treballant per el congrés de Barcelos, a Portugal. Mateu ha estat un dels principals fundadors de Vitrines d’ Europe l’any 1997, un persona activa, creativa, generosa i fidel a la que dirigim les nostres mes generoses salutacions i els nostres agraïments.

Estimats amics, autoritats, convidats, Vitrines d’ Europe continua lluitant amb les associacions membres de diferents països per el desenvolupament durable i de qualitat que es concentra en els valors socials com amb les oportunitats econòmiques on els protagonistes siguin representats per la petita i mitjana empresa que juguen encara un rol important a la economia europea.
A l’UE-27, el domini dels “serveis” representa prop del 70% de la població activa (i el mercat dels serveis al voltant del 40%), en relació al 25% a l’industria y al 5% de les persones empleades a l’agricultura. Fem doncs part del sector que aprovisiona la contribució la més important de la economia en termes de contractació encara que, com d’altres, et pot ser mes, han estat tocats per la crisis econòmica.

.Avui, efectivament, el comerç urbà està també en grans dificultats i té dos grans enemics; la crisis econòmica i els problemes de les ciutats. La crisis econòmica que va començar al 2008, la mes greu des de la postguerra, dura massa temps i crea una forta pressió a les empreses i a la cohesió social de la major part dels països europeus (menys alguns como l’Alemanya i en certa mida la França que resisteixen mes bé)

El percentatge del paro a la zona euro es del 11,3% i va en augment (5,5% a Alemanya al 10% a França i a Itàlia i al 24% a Espanya i el paro de joves arriba a nivells molt elevats.)
Hi ha mes de 25 milions de parats a Europa (18 milions a la zona euro)
-Les previsions para el PIB al 2012 es de -0,4% a la zona euro (per el 2013 es de +0,2%) amb varis països encara a la baixa.
- Els països d’Europa varem prendre mesures per reduir el deute públic fen grans maniobres que han portat à l’augment de la carga fiscal de les famílies i de les empreses, reduint axis el poder de compra dels consumidors i lel consum que segués en declivi.
Això es reflecteix en les petites i mitjanes empreses que han tancat o s’han tornat més fràgils i es mantenen al mercat només uns pocs anys . A Itàlia, per exemple, s’ha estimat que el 50% de les petites empreses tanquen després de 5 anys i el turn over es cada vegada mes elevat.
. Un altre aspecte està representat per els “problemes urbans” que en molts casos dificulten el desenvolupament de les activitats comercials: s’hauria d’invertir més per aconseguir ciutats més atractives, segures, agradables, vives i dinàmiques al mateix temps més accessibles i amb un sistema de transport, mobilitat i aparcament al nivell de les demandes d’avui, en cas contrari corren el risc al despoblament comercial de les ciutats.

La Directiva de Serveis Europea (Bolkestein) elimina els aspectes normatius que van romandre en la legislació dels diferents països i ha imposat per a determinades categories normatives per a petites empreses que estan posant en perill la continuació i supervivència de la seva activitat fins i tot (com per exemple en el cas de les societats de baignade). A més a més, alguns països han liberalitzat completament , sense cup regla, les 24 hores sobre 24, 365 dies
al any, l’activitat comercial. (com en el cas de Itàlia, però es un fenomen que també ha afectat altres països), lo que penalitza sobretot les petites empreses independents que, a nivell de l’organització no es poden comparar amb les grans empreses i multinacionals (estem a favor del llibre mercat i de la competència, però ha de ser amb un mínim d’igualtat).
Una important oportunitat d’estimular la inversió de la ciutat ha de ser la nova programació del 2014-2020 del fons europeus on caldria destacar el tema de la ciutat com a “motor de desenvolupament.” Però mes que en una lògica d’acaparament dels fons europeus, ha de ser, principalment, una estratègia per a l’assignació dels mitjans següents:

-Per a la infraestructura intangible en la lògica de les 'smart cities'; Però també per a infraestructura física, incloent-hi moltes ciutats encara per defecte (mobilitat, transport, intermodalitat, la qualitat urbana).
També és important que tots els països posin el tema de la ciutat en el centre del seu desenvolupament territorial, com a motor per al desenvolupament de l'economia, així com la idea d'una ciutat que també és un renaixement cultural d'Europa, un centre d'innovació on la gent jove pot trobar el lloc perfecte per viure, treballar i construir el seu futur. Una ciutat que representa la creació del "somni europeu", molt diferent de les altres parts del món, amb els nostres objectius, els nostres ideals, la nostra idea de la democràcia, la nostra forma de vida de la llibertat, la integració social i el respecte mutu.

Tornant a qüestions econòmiques, si realment volem que a principis del 2013 s'inici la recuperació, cal que els països europeus puguin sanejar els balanços públics però al mateix temps fomentar el desenvolupament i el creixement de l'economia per tal d'estimular el consum i reduir l'atur. Certament, és un procés complex i difícil però necessitem més coratge i no només en les accions de desenvolupament, sinó també en la reducció de les despeses d'improductius i residus que poden provocar un augment de recursos públics per al desenvolupament. També s'hauria de donar més suport a les petites i mitjanes empreses amb polítiques actives, especialment en el sector bancari i la inversió. Realment em sembla un bon projecte que va ser llançat recentment pel govern francès amb la creació de l “públic" (BPI) de Banc d'inversió, un banc públic que té un mandat per donar suport i acompanyar el naixement i el creixement de les petites i mitjanes empreses, amb un capital de EUR 20 mil milions per proporcionar préstecs, garanties de crèdit i per adquirir accions. Si, tanmateix, petites i mitjanes empreses es deixarà a si mateixos, augmentarà la tendència a tancar botigues i el risc de desertificació comercial de grans àrees de les nostres ciutats. Malgrat les nostres empreses pagar un alt preu per aquesta crisi, que són tots els esforços per resistir i fer els canvis i les innovacions que son necessaris per a romandre en el mercat en una situació de canvi profund en comparació amb la qualitat i la quantitat de consum. La cita d'avui és un bon exemple d'innovació de reunir la història, la tradició i la naturalesa social dels centres urbans amb la necessitat d'innovació que aporta el canvi social. Reunió d'avui és especialment important per pensar en el comerç i la innovació del futur, a la ciutat del futur.

Bona feina a tots.

Enllaços:
Unions de Classes Moyennes Confesercenti Emilia Romagna Associação Comercial e Industrial de Barcelos Fundació Barcelona Comerç Commerçants de France
© Disseny: dommia
Vitrines d'Europe
C. Ferlandina 25
08001 Barcelona
Tel. +34 934.436.349
Avís Legal  |  Mapa Web  |  Contacte  |  RSS
Disseny Web
Dommia Solucions Internet
c/ Lepant, 326, Entlo. 1, Desp. 2
08025 - Barcelona
Tel. 902 024 678 | +34 936 241 455
Portfoli visible en: www.dommia.cat