Tradurre per Google:  
Fundació Barcelona Comerç
Estàs a  |  Fundació Barcelona Comerç  |  Detall noticia

Fundació Barcelona Comerç

Actualitat

16.04.2012
Indicador del Comerç

Intervenció de
Stefano Bollettinari
President de VITRINES D’EUROPE
10 d’abril de 2012
ESADE Barcelona

Bon dia a tothom,

Agraeixo profundament els organitzadors per haver-me convidat a aquesta important trobada; vaig acceptar de bon grat participar-hi en primer lloc per l’estima, l’apreci i també l’admiració que sento per les institucions i altres entitats de Barcelona, des de l’Ajuntament fins a la Universitat i ESADE, des de la Cambra de Comerç fins a la Fundació Barcelona Comerç, que sempre han plantejat moments importants de col•laboració amb l’Associació Vitrines d’Europe, que tinc l’honor de presidir, i han ajudat a desenvolupar-la i reforçar-la.

Vitrines d’Europe sempre ha vist en Barcelona la ciutat activa i dinàmica, des del punt de vista comercial, econòmic i cultural, en què inspirar-se: és un objectiu al qual poden tendir també la resta de ciutats europees.

El segon motiu pel qual m’alegra ser-hi aquí, que no és menys important des del punt de vista personal, és l’estima i l’amistat que m’unien a Joan Mateu, Secretari General de Vitrines d’Europe i President de la Fundació Barcelona Comerç, un home actiu, creatiu, generós i lleial que vaig conèixer el 1997 precisament aquí, a Barcelona. Junts, des de llavors i fins l’any passat, varem fer un llarg camí per potenciar i desenvolupar el comerç urbà europeu.

Durant el tercer mil•lenni, però, l’escenari econòmic i social en què opera el comerç urbà ha canviat profundament i encara continua canviant. És evident que s’han produït canvis d’extraordinària importància i de naturalesa històrica, com l’ampliació de la Unió Europea i la introducció de la moneda única, l’euro; el boom d’Internet, que ha revolucionat la manera de comunicar-se, amb les seves repercussions socials i econòmiques; i en un nivell més específic, l'aplicació de normes europees en matèria de comerç (Bolkestein).

El comerç urbà ha de fer front a aquests canvis (molts són positius; altres, problemàtics, com la Bolkestein), però sobre tot aquest sector, juntament amb la resta de l’economia, ha de fer front a la duríssima crisi econòmica i financera que des del 2008 viu tot el món i que, malgrat que va començar als Estats Units, ha afectat sobretot els països europeus i els està fent pagar de cop tots els errors que s’han comès a les darreres dècades.

Les mesures de retallada del dèficit dels governs (i d’això Itàlia i Espanya en saben alguna cosa), tot i ser necessàries, estan resultant molt dures per a alguns països europeus que lluiten contra el dur alentiment de les seves economies, i alguns fins i tot ho hauran de pagar el 2012 amb un període de recessió.

També les empreses comercials i turístiques estan patint greus dificultats derivades del refredament i en molts casos de la caiguda del consum (perquè les famílies han perdut poder adquisitiu), de l’augment dels costos de les activitats comercials (energia, lloguers, impostos, etc) i de la restricció del crèdit (l’anomenada credit crunch), que redueix l’accés de les pimes al crèdit.

Només per posar un exemple, a Itàlia, entre el 2008 i el 2011, les vendes de les empreses minoristes en petites superfícies van reduir-se en un 6% a preus corrents i del 14% si es té en compte la inflació. És una dada molt negativa, un veritable daltabaix.

A la meva regió, l’Emilia Romagna, una de les regions italianes més importants des del punt de vista econòmic i que ocupa un lloc destacat entre les regions europees, entre el 2008 i el 2010 hi va haver una reducció de 24.000 empleats en el comerç (situació que no es produïa des de feia moltíssims anys).

Els economistes preveuen que la situació econòmica millorarà el 2013 gràcies a la locomotora dels Estats Units i de la Xina, però crec que és evident que els països europeus han de treballar amb fermesa per reduir el seu enorme deute públic, i també per aprovar mesures de creixement econòmic, de rellançament del consum, de reformes estructurals, d’aplicació d’inversions, per evitar la restricció del crèdit, i també, tots junts, per dotar-nos de noves regles financeres (que no oblidem que van ser l’origen de la crisi la segona meitat del 2008).

El comerç i el turisme, doncs, poden tenir un paper important com a motors per afavorir la represa econòmica i en el seu àmbit poden aplicar polítiques de reciclatge, rellançament i innovació empresarial, juntament amb la represa del paper de l’economia urbana. Amb tot, és necessari, és indispensable, un esforç global de rellançament de tota l’economia europea i de cadascun dels estats, que han de retallar la despesa pública improductiva i eliminar malbarataments, i alhora han de saber preveure incentius per a la represa sense augmentar encara més la pressió fiscal sobre les empreses i els ciutadans.

Sabem que aquesta situació econòmica tan difícil, juntament amb el canvi en el consum i la liberalització total del comerç (horaris inclosos, com ja ha passat a Itàlia), provocaran un canvi profund també en el sector comercial que possiblement farà variar les quotes de mercat entre les diferents tipologies distributives i farà que les petites i mitjanes empreses hagin de suportar encara més dificultats.

Sens dubte, com a Associació europea, a més de fer un seguiment dels problemes generals, contribuirem a treballar pel desenvolupament del comerç urbà, seguint el camí en què creia Joan Mateu i que representa la missió de Vitrines d’Europe: el camí d’iniciatives concretes de potenciació del comerç de les ciutats, del màrqueting urbà, del valor i del paper social del comerç per a la qualitat de vida de les ciutats, de la integració del comerç amb la cultura, l'habitatge, el turisme i les altres funciones de la ciutat, per assolir sens dubte un bon resultat econòmic, però també ciutats amb ànima, ciutats vivibles per a nosaltres i per als nostres fills mirant el futur.

Bon treball a tothom per a aquesta important jornada.

Fitxers relacionats:
Indicador del Comerç {2,30 Mb. Pdf}
Enllaços:
Unions de Classes Moyennes Confesercenti Emilia Romagna Associação Comercial e Industrial de Barcelos Fundació Barcelona Comerç Commerçants de France
© Design: dommia
Vitrines d'Europe
C. Ferlandina 25
08001 Barcelona
Tel. +34 934.436.349
Avís Legal  |  Mapa Web  |  Contatto  |  RSS
Web Design
Dommia Soluciones Internet
c/ Lepant, 326, Entlo. 1, Desp. 2
08025 - Barcelona
Tel. 902 024 678 | +34 936 241 455
Portfolio: www.dommia.cat